rekonstrukce a přístavba rodinného domu v Dubí

rekonstrukce RD v Dubí

Rozšířením stávající vily vznikl dvougenerační dům s oddělenými byty a garáž pro dva automobily. Na střeše garáže byla situována částečně krytá terasa.

Základní hmotové řešení

Původní objekt se nachází na okraji obce Dubí u Teplic ve vilové zástavbě tvořené převážně vilami o dvou podlažích s obytným podkrovím. Rozhodli jsme se zachovat ze stávajícího domu maximum s tím, že požadované nové objemy jsou vytvořeny jako zřetelně nové konstrukce kontrastující s původní stavbou, ale zároveň s ní tvoří harmonický soulad. Jedním objemem je schodiště s halou, která tvoří vstup do obou bytů. Druhým objemem pak je horizontální hmota zahrnující obytné místnosti v patře. Kompozice je dotvořena stříškou chránící část terasy.

Dispoziční řešení

Dispozice v přízemí zůstává zachována stávající s tím, že stávající nevyhovující schodiště je vybouráno, je vytvořen nový strop a na jeho místě vznikla luxusní koupelna. V patře je nad garáží vytvořen obývací pokoj s terasou orientované na jihozápad. V místě vybouraného schodiště vznikla koupelna a WC, zbytek pak tvoří stávající ložnice a dva nové dětské pokoje.

Materiálové řešení, členění fasády

Nové objemy jsou barevně odlišeny rozdílně zbarvenými cetris deskami. Okna v horizontálním novém objemu jsou řešena jako francouzská, jihozápadní stěna je z velké části prosklená. V objemu schodišťové haly a koupelen jsou použita přibližně čtvercová okna kombinovaná s vertikálními prosklenými pruhy. Venkovní schodiště a použitá zábradlí jsou navržena jako ocelové konstrukce.

Publikováno v a označené ,,,,,,.