studie a projekt rodinného domu Šestajovice

Nizkoenergetický RD

Novostavba rodinného domu se nachází na okraji obce Šestajovice nedaleko Prahy. Okolní zástavba má charakter nízkopodlažního rodinného bydlení. Záměrem je postavit rodinný dům pro tří až čtyřčlennou rodinu. Přáním klienta je jednoduchý a moderní dům propojený se zahradou. Cílem studie je také definovat koncept využití stávajícího domu na pozemku. Tento byl vyhodnocen jako nevyhovující k trvalému bydlení. Proto bylo přistoupeno k řešení situace novostavbou rodinného domu na výhodnější části pozemku.

Hmotové řešení

Základní hmotu domu tvoří jednoduchý kvádr, který je odlehčen okny a rastrem dřevěné fasády. Dům je doplněn o lehké dřevěné konstrukce pergoly a přístřešku pro auto. Ze střechy vystupuje hranol schodiště. Počítá se s popínavou zelení, která oživí pergolu a vstup na terasu. Na střeše budou také truhlíky se vzrostlejší zelení.

Dispoziční řešení

Dům je situován na severní straně pozemku přiléhající ke komunikaci. Tato poloha vhodně využívá prosluněnou část zahrady s výhledem do Klánovického lesa a zároveň odcloňuje zahradu od ulice. Zastavěná plocha domu a kryté stání pro auto plně využívá šíři pozemku. Minimální odstup od uliční čáry navazuje na sousední dům a umožňuje zkrácení přístupové cesty k domu. Vstup je chráněn závětřím. Ze vstupní haly je přístupné nejen zázemí domu, ale i pracovna a hlavní obytný prostor. Zázemí je tvořeno otevřenou šatnou, samostatnou toaletou, malou koupelnou a technickou místností, která zároveň slouží jako prádelna a sklad. Obytný prostor je otevřený, a přesto, že není příliš veliký, působí vzdušně díky odlehčenému trámovému stropu a velkorysému prosklení. Obytný prostor je i díky zastřešené pergole a terase volně protažen do zahrady. Prostorná kuchyně je opticky oddělená díky jejímu umístění v zákoutí. Vzniká tím druhý rozšiřující prostorový plán zdůrazněný barovým pultem. Z haly se také vstupuje do druhého podlaží, kde se nachází hlavní koupelna a samostatný záchod. Dále pak dětský pokoj, odpočinková místnost s knihovnou a televizí, kterou lze do budoucna využít jako dětský pokoj. Ložnice rodičů má vlastní zázemí ve formě šatny a malé koupelny. Plochá střecha domu je přístupná po šikmočarém schodišti. Část střechy je využita jako terasa s výhledem na okolní zástavbu a les. Obvod terasy je chráněn dřevěnými truhlíky, které budou osázeny zelení. Stávající dům bude částečně ubourán a zastřešen novou pultovou střechou. Část bude využita jako otevřený prostor s posezením u grilu, s možností sušení prádla a skladem dřeva. V uzavřené části bude sauna s koupelnou a wc, vstup do stávajícího sklepa a prostorný sklad.

Materiálové řešení

Dům bude stát na základové desce, konstrukční systém je uvažován jako zděný s tepelnou izolací a provětrávaným lehkým obvodovým pláštěm, který bude tvořen překládanými modřínovými prkny bez povrchové úpravy. Změna směru kladení prken ve vodorovném a svislém směru oživí plochu odlišnými odrazy světla a stínu. V průběhu času získá fasáda přírodní stříbřitošedý vzhled. Stropní konstrukce jsou uvažovány dřevěné trámové, v obytném prostoru jsou přiznané.
Publikováno v a označené ,,,,,,.