Nízkoenergetický RD

Zadání

Novostavba rodinného domu se nachází v rozvojové části obce Radonice u Prahy.  Okolní zástavba má mít charakter nízkopodlažního rodinného bydlení. V současnosti se na několika sousedních parcelách staví nové rodinné domy, které mají různorodý architektonický styl, některé domy mají dokonce městský charakter.
Záměrem je postavit rodinný dům pro tříčlennou rodinu. Přáním klienta je jednoduchý a moderní dům propojený se zahradou. Dům má být v pasivním standardu nebo se jemu alespoň blížit.

Hmotové řešení

Základní hmotu domu tvoří dva kvádry, které se do sebe zakliňují a jsou zakončeny sedlovou střechou o malém sklonu (15°). Vyšší hmota tvoří jádro domu s obytnou a ložnicovou částí. Nižší hmota zahrnuje prostornou garáž, kuchyň a částečně také zastřešuje terasu.

Dispoziční řešení

Dům je situován na severní straně pozemku. Tato poloha vhodně využívá prosluněnou část zahrady a orientuje dům co nejvíce na jih z důvodu dobrého proslunění interiéru. Z tohoto důvodu je také dům natočen oproti ose komunikace více k jihu. Vstup do domu a garáže je chráněn větším přesahem střechy garáže.
Prostorná garáž umožňuje kromě parkování auta a vírníku také skladování kol a dalších věcí a umístění pracovního koutu. V suterénu je vybudován malý sklípek přístupný po otevření poklopu v rovině podlahy.
Ze vstupní haly je přístupné zázemí domu (technická místnost, šatna, wc a koupelna se saunou) a hlavní obytný prostor. Centrální část obytného prostoru tvoří jídelna, ze které se otevírá pohled i prostor do všech stran. Navazuje na ni krytá venkovní terasa s krbem, odpočinkový kout s posezením, kuchyň a v neposlední řadě se otevírá také do patra s otevřenou galerií. Prostorná kuchyně se spíží je opticky oddělená díky jejímu umístění v zákoutí. V přízemí se dále nachází pracovna sloužící také jako hostinský pokoj, do budoucna využitelná jako ložnice.
Z jídelny se vstupuje do druhého podlaží na galerii, odkud je přístupná ložnice se samostatnou šatnou, dětský pokoj, skladová místnost a velká koupelna. Centrální prostor jídelny a galerie je otevřen do krovu.

Materiálové řešení

Dům bude stát na základové desce nebo pasech, konstrukční systém je uvažován jako zděný z vápenopískových tvárnic s kontaktním zateplovacím systémem. Hmota garáže je obložena kamenem. Střecha je tvořena plechovou krytinou se stojatou drážkou z předzvětralého titanzinku.

Publikováno v a označené ,,,.