nízkoenergetický rodinný dům Malešice

nízkoenergetický RD Malešice

Nízkoenergetický rodinný dům v Praze 10 – Malešicích vznikl rozsáhlou rekonstrukcí původního objektu. Stávající dům z 30-tých let umístěný v poklidném místě v širším centru Prahy investorovi funkčně nevyhovoval a stávající vnitřní konstrukční systém neumožňoval dosažení plnohodnotné dispozice bez razantnějších zásahů do nosných konstrukcí. Zároveň tyto konstrukce nebyly v dobrém technickém stavu. Proto se investor rozhodl pro rozsáhlou rekonstrukci, kdy z původních konstrukcí zbyl pouze sklep a část obvodových stěn. Přes investorovy velmi specifické požadavky na provoz domu, podařilo se nakonec dosáhnout poměrně účelné dispozice.

architektonické a výtvarné řešení

Jedná se o polovinu dvojdomu. Rekonstrukce zachovává proporce původního domu, tedy i zbylé části dvojdomu – rozměry, skon střechy atp. Hmota domu je jednoduchý kvádr o čtvercovém půdorysu přibližně 10x10m se sedlovou střechou  o sklonu 28°– hřeben podélně s uliční čarou. Dům je ve svahu –  suterén je tedy přibližně z jedné poloviny pod zemí  a z jedné strany nad zemí. Sadové úpravy nejsou součástí řešení, v oblasti garáže a rozmezí dvora se zahradou/skalkou nutná součinnost  se sjednanou zahradnickou firmou).  Suterén včetně garáže je řešen bezbariérově.

dispoziční řešení

Vchod do domu bude jednak v suterénu z garáže, jednak v přízemí ze zahrady přes zádveří. Zádveří je při severozápadní fasádě (směrem do zahrady). Ze zádveří vede směrem do ulice chodba, po jejíž pravé straně je obývací pokoj s kuchyní, směrem do ulice od chodby je hostinský pokoj, nalevo od chodby je malá koupelna s WC, spíž a schody – u štítové stěny s druhou polovinou dvojdomu. V patře je potom chodba se dvěma pokoji směrem do zahrady a jedním pokojem a koupelnou směrem do ulice. Naproti schodům je umístěna šatna. V podkroví je velký pokoj s příslušenstvím, příslušenství je umístěno v hmotě nově vytvořeného vikýře.

Publikováno v a označené ,,,,.