Rekonstrukce interiéru bytového domu Praha 8

V průběhu roku 2013 jsme byli poptáni pro vypracování studie a projektu rekonstrukce dalšího bytového domu. Tentokrát v Praze 8, poblíž dopravního uzlu Praha – Libeň. Zadáním byla kompletní rekonstrukce společných protorů 5ti podlažního objektu, včetně rekonstrukce elektro rozvodů a osvětlení. Návrh měl výrazně zvýšit estetickou kvalitu interiéru, který byl po mnoho let doplňován o různá zalištování slaboproudu, nové plynoměry nebo nové chaoticky a na povrchu vedené rozvody silnoproudu.

Záměrem našeho návrhu tedy bylo interiér sjednotit, vizuelně zjednodušit a navrátit mu čistou funkční eleganci typickou pro dobu svého vzniku, vhodně doplněnou o současné prvky. Vyčistili jsme proto celý interiér od nových nánosů různých lišt, odstranili olejové nátěry z vysokých soklů zdí a sjednotili podhled, který by nově sám měl být hlavním osvětlujícím prvkem interiéru. V návrhu jsme proto použili moderní a úsporné LED pásky, osvětlující zvýšené plochy podhledů. Ty by měly tvořit hlavní, ale nepřímé a rozptýlené osvětlění chodeb. Stěny byly opatřeny novým, teplým odstínem bílé barvy, ve snížené soklové části pak v omyvatelném matném provedení. Podlahové teracco bude zachováno, na poškozených místech vyspraveno.

Dispozice kavárny

 

Prostory jsou v současnosti nevyužívané, dříve sloužily jako informační centrum městské části Praha 5.
Investičním záměrem revitalizovat prostor pro nové využití. Novou funkcí těchto prostor má být kavárna pro cca
50 hostů, včetně veškerého zázemí provozu a hygienických zařízení pro hosty i zaměstnance.

Dispoziční řešení kavárny v Preslově ulici

Dispoziční řešení kavárny v Preslově ulici

Rekonstrukce bytového domu

Rekonstrukce společných prostor panelového domu v Praze 6 na Dědině zahrnovala především renovaci povrchů výtahové haly a mezibytových chodeb v každém patře, dále pak instalaci podhledů, pokládku podlahových krytin, výměnu elektrorozvodů a instalaci koncových prvků osvětlení včetně bezpečnostních čidel a nouzové systému pro případ požáru.

Nejprve byl důkladně zaanalyzován stávající stav konstrukcí, poté bylo s přihlédnutím k finančním možnostem investora přistoupeno k samotnému návrhu a následné realizaci.

Stručný koncept návrhu

1. Výtahová hala

  • hala bude opatřena SDK předstěnou, která skryje požární vedení a hydrant
  • předstěnu je nutno vnímat jako pohledově nejvýznamnější část rekonstrukce
  • možnost doplnění návrhu o směrované bodovky (nasvícení stěny Perlata)

 2. Mezibytové chodby

  • podhled dvouúrovňový SDK – skrytí elektrorozvodů
  • vestavná svítidla zapuštěná do střední části podhledu – klasicky spínaná
  • vestavné LED podsvícení na pohybové čidlo – orientační funkce
  • výměna stávajících dveří od bytů
  • elektrostoupačka opatřena novým nátěrem
  • podlaha PVC Armstrong Medintone v různých barevných odstínech
  • omítka barva světlá (barevný nádech nebo bílá – dle ceny)

3. Další konstrukce

  • řešení schodiště
  • prosklené dveře
  • vypínače
  • zvonková tabla
  • revizní a větrací otvory
  • nouzové osvětlení
návrh interiéru bytu v Praze - Podolí

návrh interiéru Podolí

Cílem návrhu bylo vytvořit příjemný teplý moderní interiér, který bude zároveň působit jednoduchým a vzdušným dojmem. Jedním z hlavních úkolů bylo nalézt funkční a přehledné dispoziční řešení. Přáním klienta bylo zmodernizovat stávající byt a provést nutné dispoziční změny směřující ke zkvalitnění užívání obytného prostoru a kuchyně a vytvoření dostatečného množství úložných prostor. Návrh se zabývá celkovou dispoziční koncepcí a celkovým návrhem interiéru všech místností.

Dispoziční řešení

Za účelem získání více prostoru pro koupelnu a novou šatnu je poměrně prostorná hala redukována. Ke koupelně je také přiřazena předsíňka. Vznikla tak velkorysejší koupelna s velkou vanou a sprchovým koutem, dvojumyvadlem a prostorem pro pračku a elektrický kotel. Na místě stávající malé a nevyhovující kuchyně je vytvořena nová šatna přístupná skrz velkou vestavnou skříň ve vstupní hale. Samostatný záchod je rozšířen tak, aby bylo možné do něj umístit malé umyvadlo. Dispozice pokoje zůstává nezměněna, do nik jsou vestavěny skříně. Hlavní obytný prostor je zvětšen a pojme tak i jídelnu a kuchyň vestavěnou do hluboké niky. Jednotlivé funkční zóny jsou jasně oddělené s definovanou centrální komunikační zónou. Kuchyně poskytuje dostatek pracovní plochy i úložných prostor s logickým uspořádáním. V nice působí odděleně od obytného prostoru, umožňuje však pohled ke stolu a do obytné části včetně možnosti sledování televize. Ložnice je minimalizována a navazuje na ni vlastní šatna.

Materiálové řešení

Interiér je laděn do teplých světlejších tónů s jemnými variacemi a kontrasty. Nábytek je z lamina ve dřevěném dekoru tábáková třešeň s doplňující krémovou barvou. Stěny jsou s výjimkou ložnice bílé. Záda obývací stěny jsou obloženy umělým kamenem světlé barvy. Stěny ložnice mají krémovou barvu, za postelí je stěna tvořena vinylovou tapetou s jemným abstraktním vzorem. Podlaha obytných částí je z dřevěných lamel s dubovou bělenou dýhou. Čalounění sedačky a židlí je provedeno ve světlé vanilkové barvě. U sedačky jde o teflonovou látku pro snadnější údržbu. U prosklených dveří do obytného prostoru je počítáno s pískovaným vzorem. Dveře jsou dýhované v ořechu, obložky a podlahové lišty jsou bílé. Pracovní deska kuchyně je krémová, záda jsou z lesklého lamina ve výrazném dekoru medové olivy. Dlažba probíhající halou, koupelnou, šatnou a toaletou je světlá téměř bílá velkoformátová. Koupelna a záchod jsou obloženy keramickým obkladem s použitím listel a nerezových pásků v kombinaci béžové a antracitové ve sprchovém koutě. Osvětlení dokresluje náladu interiéru a umožňuje vytvoření různé atmosféry. Svítidla jsou volena v moderním designu se zřetelem na údržbu a použití úsporných zdrojů. [box type="download"]ukázka návrhu interiéru [1.0Mb][/box]

rekonstrukce bytu Praha 5

Zadání

Předmětem projektu je rekonstrukce nebytového prostoru v bytovém domě v ulici Pod Kavalírkou, v katastrálním území Praha 5 – Smíchov. Prostor je v současné době nevyhovující jak po stránce technicko-provozní, tak po stránce dispoziční a funkční. Pro potřeby dalšího využití je nutná celková rekonstrukce.

Dispoziční řešení

Vstup do bytu z chodby v 1.NP zůstává zachován. Příčka oddělující stávající halu a koupelnu bude ubourána. Nově navržená příčka bude posunuta, čímž dojde k rozšíření prostoru původního WC. To umožní vybudovat zcela novou koupelnu, zahrnující sprchový kout, WC a umyvadlo. Na halu dále navazuje prostor kuchyně a obývací pokoj. Původní propojení obou hlavních místností bude zazděno, spojení těchto místností bude zajišťovat nově probouraný otvor v nosné zdi.

Interiér

Součástí projektových prací byl návrh koupelny a kuchyně.

rekonstrukce rodinného domu Praha - Břevnov

rekonstrukce RD Břevnov

Objekt je typickou kvalitní produkcí stavebního řešení bydlení střední sociální skupiny obyvatel v polovině 20.století. I přes spíše menší plošné a ekonomické ukazatele bylo kvalitním urbanistickým konceptem a měřítkem zástavby dosaženo hodnotného účinku, který je patrný dodnes. Dosavadní stavební úpravy objektu byly spíše minimální a udržovacího charakteru, nově byla opravena střecha. Stávající omítnutá fasáda je členěna plastickými prvky a okenními otvory. Střecha je členitá mansardová.

Představou klienta bylo modernizovat dům tak, aby mohl složit pro dvougenerační bydlení za předpokladu vytvoření dobré provozní a uživatelské úrovně. Cílem zpracovatele bylo zachovat vnější charakter domu. Hlavní obytné prostory zůstávají orientovány z části do zahrady, což zajišťuje soukromí a částečné odclonění od komunikace při využití jižního ale i západního a východního oslunění.

Nově budou protažena stávající okna v části přízemí v návaznosti na terasu (tzv. francouzská okna).

Barevné řešení předpokládá použití hnědého plechu na veškeré klempířské prvky. Fasáda bude nově provedena v základní profilaci říms a dalších plastických prvků v odstínu střední okrové.

V rámci celkového řešení dojde k drobným úpravám terénu a k zahradním úpravám prostoru v návaznosti na terasu a související vyrovnávací schody.
Vnitřní prostor domu i základní provozní schéma předurčuje princip využití s možností dvou samostatných obytných jednotek dvougeneračního domu. Obě bytové jednotky mají společné technické a provozní zázemí, situované v suterénu domu (kotel, sklad). Přízemí je v závislosti na funkci jednotlivých místností či prostoru doplněno o zahradní terasu. Podstatnou vlastností nového obytného prostoru v 2. NP a podkroví je uvolněnost a flexibilita jeho využití, které jsou determinovány stávající konstrukcí krovu, která vyvolává možnost výškového členění jednotlivých prostorů v podkrovní části. Charakteristickým prvkem prostorů, promítajících se do fasády, jsou stávající vikýře.